Home

Algemeen

Financieel gezond zijn en gezond blijven. Daar zet het college zich ieder jaar weer voor in. Ook in 2021 vroeg dit om het maken van soms lastige keuzes. Het vroeg ook om lef door te kiezen voor investeren. Dit om hoge kosten op een later moment te voorkomen.

Blijvend in balans
Een financieel huishoudboekje voor de gemeente werkt in feite net zo als ieder ander huishoudboekje. Je hebt inkomsten en uitgaven. Of zoals dat ook heet: baten en lasten. Het college wil dat deze twee ieder jaar in balans zijn. Niet meer uitgeven dan er aan gelden binnen komen. Het college presenteert aan u een positief resultaat van 6,7 miljoen euro.

Dat is een netto resultaat, omdat we ook ongeveer 6,7 miljoen euro doorschuiven naar 2022. Dat geld is nodig om activiteiten te kunnen uitvoeren of afronden die in 2021 niet (volledig) zijn gelukt. Het gaat om de budgetten voor onder andere de Omgevingswet en ter compensatie van de gevolgen van de coronamaatregelen.

Ook ons weerstandsvermogen blijft in balans. Door het grootste gedeelte van het resultaat toe te voegen aan onze algemene reserve blijft ons weerstandsvermogen op hetzelfde niveau als bij de begroting 2022 en zijn we in staat om onze risico's op te vangen.

Meer voorspelbaar
Bij de decemberwijziging 2021 verwachtten we een resultaat van 3,0 miljoen euro. Het uiteindelijke resultaat is dus 3,7 miljoen euro hoger dan verwacht. Dat komt met name door een voordeel van 3,6 miljoen euro door het actualiseren van de grondexploitaties. We hebben dus meer inkomsten dan kosten. Ook is er een voordeel van 2,2 miljoen in het sociaal domein.

Het college wil meer in control zijn. Dat vraagt om meer voorspelbaarheid van de financiën, zoals bij de uitgaven in het sociaal domein. Het klinkt logisch, maar dat is het soms alleszins. Waar het niet anders kan, halen we geld van de spaarrekening. Dit gebeurt incidenteel en drukt op de reserves van de gemeente.

Prijsstijgingen
Waar we ook rekening mee moeten houden, zijn de toegekomen kosten door prijsstijgingen van onder andere gas en energie. Dit vroeg om een extra storting van 900.000 euro voor wegen, gebouwen en begraven.

Verbeteren dienstverlening
De inwoner staat centraal bij het college. We werken daarom continu aan het verbeteren van onze dienstverlening. Door te werken aan een betere bereikbaarheid via de telefoon. Door te kijken wat de organisatie zelf kan doen, zoals het afhandelen van aanvragen van bouwvergunningen. En door het optimaliseren en verbreden van de digitale dienstverlening. Zo kunnen we blijvend onze dienstverlening dichtbij en op maat aanbieden.

Kerngericht werken
Het college heeft een belangrijk speerpunt. Dat is het kerngericht werken. Het opleveren van kernagenda’s voor alle 26 kernen is daar een eerste stap in. Ondanks de coronamaatregelen zijn er 21 kernagenda's opgeleverd. De resterende kernagenda's zijn in het eerste kwartaal 2022 vastgesteld. Ook wil het college goed aansluiten bij de aanpak en het tempo van een kern. De vaart zit er goed in. Zo komt het meer kerngericht werken verder tot ontwikkeling.

Tot slot
Dit is de laatste jaarrekening van het eerste college van West Betuwe. We zijn trots op alle behaalde resultaten in 2021. Bestuur en ambtelijke organisatie werkten hard om ambities waar te maken. Ondanks de coronacrisis hebben we veel speerpunten afgerond. Een aantal ronden we dit jaar af. Dit gebeurt naast de taken en ambities die we voor 2022 hebben.

Met alle beleidsstukken hebben we voldoende voedingsbodem om West Betuwe verder tot bloei te laten komen. Het nieuwe college zet deze groei met frisse energie graag voort.

West Betuwe, juni 2022
College van burgemeester en wethouders

Deze pagina is gebouwd op 07/25/2022 12:19:07 met de export van 07/20/2022 12:43:57